Dijital resim öğrencim Ebru Arısoy'un bir çalışması.
Ülkemizde dijital resim tekniğinin tanınmasına ve dileyen herkesin dijital resim çalışabilmesine karınca kararınca katkıda bulunurum umuduyla yola koyuldum. www.dijitalresimnedir.com bloğumdaki ilk yazımda belirttiğim gibi, dijital resim tekniğinin tanıtılıp yaygınlaştırılması konusunda Türkçe kaynak sıkıntımız vardır. Bu engeli aşmanın yolu, bu konudaki kaliteli Türkçe içeriği arttırmaktır.
Bu iş, sadece çeviri faaliyetiyle de hallolacakmış gibi görünmemektedir. Dijital resim tekniği konusunda çalışacak ve bu konuda kaliteli Türkçe içerikler oluşturacak gönüllülere ihtiyacımız vardır.
Son yıllarda giderek artan ilgiyle yaygınlaşan geleneksel resim sanatımız, böylece, günümüz teknolojisiyle buluşacak, kültürümüz zenginleşecektir.
Dijital resim, bilgisayar ortamında yürütülen ve bilgsayar ortamında saklanan resim çalışmalarına verilen addır. Bu tarz resim çalışmaları, bilgisayara bağlı bir grafik tableti kullanılarak ve Adobe Photoshop, Corel Painter, Corel Paintshop, GIMP gibi gelişmiş bir resim işleme yazılımı marifetiyle yürütülür.
Dijital resim çalışmak, geleneksel resim çalışmaya çok benzer. Tabiri caizse, geleneksel resimden tek farkı şövalenizin yerini ekranınızın almasıdır. Bunun haricinde geleneksel resim çalışırkenki doğallığa sahiptir: Tuvalinize fırçalar ya da kalemlerle çizim ve boyama yaparsınız. Renkleri, hazırladığınız ya da elinizin altında hazır bulunan renk paletlerinden alırsınız... Liste böylece uzayıp gider.
Bilgisayarın sağladığı avantajlar da eklenince dijital resim, bilgisayarla yürütülebilecek en güzel, en keyifli uğraşılardan biri oluverir.
Dijital resim, az önce saydığım yazılımlarla ya da benzer yazılımlarla çalışılabilir. Dijital resim çalışmak için kullanacağımız resim işleme yazılımlarında bir takım özelliklerin olması gerekir: Katman desteği, grafik tableti desteği, renk seçme desteği gibi.
GIMP, hem ücretsiz ve kamuya açık lisanslıdır, lisans problemi yoktur; hem de hiç yabana atılmayacak gelişmiş özellikleri vardır. Dolayısıyla GIMP'i dijital resim çalışmalarınızda ve diğer dijital fotoğraf işlerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
GIMP Resim Stüdyosu eklenmiş GIMP'i kullanmamın ve önemrmemin nedenlerini şu şekilde sıralalayabilirim:
Sabit Fikir Edebiyat Dergisi'nin Şubat 2012 tarihli sayısında yayınlanan Oylum Yılmaz'ın Dijitalleşen Sanat Kimin Sanatı başlıklı makalesinden not etmiştim:
“Yeni medya kuramcısı Lev Manovich’e göre Rönesans yağlıboya sayesinde gerçekleşmiştir. Yağlıboya o zamana değin kullanılan diğer boya türleri gibi öyle hemen kurumaz, ressama katman katman çalışma fırsatı verir. Yağlıboyayla çalışan sanatçı özgürdür artık, ona sanatın sonsuz zamanı bahşedilmiştir; sonuca değil yaratma sürecine odaklanabilir istediği kadar…„
Yağlıboya, 1420'de bulundu. Resim sanatında çığır açan teknolojik bir yenilikti.
Teknoloji durmadı. Nihayet 1979'da Intel'in ilk kişisel bilgisayarı (PC) üretmesiyle dijital çağa girdik. Aslında PC öncesi de dijital teknoloji kullanılıyordu. PC'nin bulunması, dijital teknolojiyi herkesin istifadesine açması bakımından yeni bir dönemin başlangıcıdır.
Günümüzde teknolojik imkânlar alabildiğine çoğalıyor. Tablet bilgisayarlar çağının başındayız. Peki ne oldu da dijital teknoloji, bu kadar hayatımıza karıştı? Çünkü dijital tenoloji, insanı makineye değil, makineyi insana yaklaştırdı.
1970'lerde, Microsoft'un kurucusu Bill Gates, herkesin masasında bir bilgisayar hayal etmişti. Hayali fazlasıyla gerçek oldu: Bilgisayarlar teknik bilgi sahibi bir kesimin kullandığı makineler olmaktan çıkıp, isteyen herkesin kullanabileceği cihazlar hâline geldi.
Bugün hiçbir teknik altyapı terimiyle uğraşmadan bilgisayarımızda yazı yazabiliyor, çektiğimiz fotoğrafları sevdiklerimizle paylaşabiliyoruz. Çünkü işletim sistemleri ve yazılımlar sezgisel dediğimiz bir çalışma düzenine sahipler.
Dijital resim, bu gelişimin dışında kalamazdı, elbette. Günümüzde yazılımlar ve sundukları imkânlar öyle gelişti ki, bilgisayar ortamında sanki gerçek hayattaki bir ressam gibi resim çalışabiliyoruz.
Hayır, hiç bile, birini diğerine tercih etmek zorunda değiliz. Fakat, bilgisayarın bizlere sağladığı imkânlardan neden yaralanmayalım?
Dijital resmin hemen aklıma geliveren bazı avantajlarını sıralamak istiyorum:
Buraya kadar, bilgisayarımızda resim çalışmak için yapmamız gereken hazırlıkları ve dijital resimle ilgili temel kavramları inceledik.
www.dijitalresimnedir.com'da bundan sonra da dijital resim çalışmaları için gerekli bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Fakat, bilgisayarımıza GIMP'i kurup gerekli hazırlıkları tamamladığımız için bundan sonrası uygulama ağırlıklı olacak.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere....
© 2012-2020 www.dijitalresimnedir.com. Tüm Hakları Saklıdır.
Sistem Tasarımı ve Kodlama: |
Özdemir Akesen |
Grafik Tasarım: |
Özdemir Akesen |