Dijital resim çalışmalarımızı yürütebilmemiz için bilgisayarımızda serbest çizim ve boyama imkânı sunan bir yazılımın kurulu olması gerekir. Böyle yazılımlara resim işleme yazılımları (İng. image manipulation programs) adı verilir.
GIMP, İngilizce GNU Image Manipulation Program sözcüklerinden kısaltılmıştır. Açık kaynaklı, ücretsiz, genel amaçlı bir dijital resim ve fotoğraf işleme yazılımıdır. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere GIMP, dijital resimlerin hazırlanıp işlenmesi de dahil, çok geniş bir işlev gamına sahiptir.
Açık kaynaklı, ücretsiz, genel kamu lisanslı (GPL) ve dijital resim çalışmalarımızda bütün ihtiyaçlarımızı karşılayacak imkânlara sahip bir yazılımdır. Dolayısıyla dileyen herkes GIMP'i gönül rahatlığıyla bilgisayarına kurup dijital resim çalışabilir.
GIMP'in resmi Web sitesinin İnternet adresi http://www.gimp.org'tur En son GIMP sürümünün kurulum programını bu sitenin Downloads sayfasından bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
NOT I: Bu yazımın ilk yayınlandığı Nisan 2012'de geçerli GIMP sürümü, 2.6.12 idi.
NOT II: Bu yazımda GIMP 2.8 ile GIMP Paint Studio (GPS) 2.0 eklentisinin kurulumunu anlatacağım.
Kurulumu başlatmak için bilgisayarınıza indirdiğiniz kurulum programını, simgesine çift tıklayıp çalıştırın. Şekil 1'dekine benzer bir Hoş Geldiniz penceresi açılacak ve GIMP kurulumunuz başlayacaktır (Bkz. Şekil 1):
Şekil 1 GIMP kurulum programının Hoş Geldiniz ekranı.
Kururlum penceresinin sağ-alt kenarındaki Instal (Kur) düğmesine tıklayıp kurulumu başlatın ve ekranınızdaki talimatları izleyip GIMP'in kurulumunu tamamlayın.
NOT I: GIMP kurulurken yazılımın kısayollarının nerelere kurulacağını vb konuları belirtmek isteyebilirsiniz. Örneğin masaüstü kısayoluna ilave olarak hızlı başlat araç çubuğuna bir kısayol isterseniz kurulumun 1. adımında Install (Kur) yerine Customize (Özelleştir) düğmesine tıklayın. Gelecek ekranda Next (İleri) düğmesine tıklayıp devam edin.
NOT II: GIMP 2.8 kurulum programı, önce —kuruluysa, GIMP 2.6.xx yazılımını bilgisayarınızdan kaldıracaktır. Bu normal bir davranıştır ve değiştiremezsiniz.
Bilgisayarınıza kurulduktan sonra masaüstündeki simgesine çift tıklayıp GIMP 'i çalıştırın. Kurulum sonrası ilk başlatma biraz uzun sürecektir. GIMP, kurulum sonrası ilk defa çalıştırıldığında kullanıcı profili klasörünün oluşturulması da dahil bir dizi işlem gerçekleştirir.
GIMP açıldığında Şekil 2'dekine benzer bir görünümdedir:
Şekil 2 GIMP'i ilk başlattığınızda buna benzer bir görünümü olacaktır.
Şekil 2'deki ekran görüntüsünde ortada GIMP'in resim penceresi'ni görüyoruz. Dijital tuvalimiz resim penceresinde yer alır. Resim penceresinin üst kenarında GIMP'in menü çubuğu bulunur.
Resim penceresinin iki yanında iki pencere daha görüyoruz. Bunlar, aslında pek çok diyalog penceresini barındıran iki paneldir. Bu iki panele GIMP ile çalışırken en çok kullanacağımız diyalog pencerelerini yerleştiririz.
Soldaki panelde ayrıca GIMP'in Araç Kutusu bulunur. Araç kutusunda fırçamız, hava fırçamız, estompumuz, silgimiz ve diğer bütün dijital resim işleme araçlarımız yeralır.
GIMP 2.8'den itibaren GIMP'i tek pencere modunda kullanabiliriz. Tek pencere moduna geçmek için GIMP'in resim penceresindeki menü çubuğunda Pencereler ⇒ Tek Pencereli Kip komutunu tıklayın. GIMP tek pencereli moda geçecek ve siz bu ayarı değiştirinceye kadar tek pencereli modda kalacaktır. Şekil 3'te GIMP'in tek pencereli hâlini görüyoruz:
Şekil 3 GIMP'in tek pencereli hâli.
Kurulduktan sonra GIMP'i bir kere çalıştırıp kurulum işlemini tamamladık. Şimdi GIMP'i kapatıp GIMP Resim Stüdyosu'nu kurabiliriz.
Kısaca GPS de denilen GIMP Resim Stüdyosu (GIMP Paint Studio), İspanyol Ressam Ramon Miranda ve ekibinin hazırladığı bir GIMP eklentisidir.
Neden böyle bir eklentiye gerek duyulduğuna gelince...
GIMP'te her ne kadar boya fırçası ve diğer boyama ve çizim araçları bulunsa da bunlar başlangıç seviyesinde gelmektedir. Oysa dijital resim çalışırken elimizin altında çok sayıda değişik fırçanın ve daha başka araçların hazır olması büyük kolaylık sağlar. Gerçekten de fırçaları, silgileri, ... her seferinde işimize yarayacak şekilde ayarlamak yerine elimizin altındaki hazır ayarlardan (İng. presets) işimize uygun olanı seçmek daha pratik olacaktır.
Gimp Paint Studio, bir Google-Code projesidir. Web sitesi http://code.google.com/p/gps-gimp-paint-studio/ İnternet adresindedir. Bu bu sayfadaki Downloads linkine tıklayıp indirme sayfasına gidebilir ve GIMP Paint Studio'nun son sürümünü bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Aşağıda Şekil 4'te GIMP Paint Studio'nun indirme sayfasını görüyoruz:
Şekil 4 GIMP Paint Studio'nun indirme (download) sayfası.
Şekil 4'te kırmızı dikdörtgen içine aldığım zip dosyalarını sırayla bilgisayarınıza indirip kaydedin. Bu dosyalardan GPS_2_0_final.zip dosyası, esas GPS arşividir. GPS_extras.zip dosyası ise GPS 2.0 için bir kaç ekstrayı içerir.
NOT: Şekil 4'te mavi dikdörtgen içine aldığım Splash_screens_Gimp_GPS.zip dosyası, GIMP'in başlangıç ekranında görünecek resmi seçebileceğiniz bir başlangıç ekranı resimleri setini içerir.
GPS 2.0 paketindeki splashes klasöründe de böyle bir başlangıç ekranı resmi vardır (bkz. Şekil 5).
Başlangıç ekranı resminin kurulmasını, GPS'in kurulmasının ardından, GIMP'in başlangıç ekranı resminin belirlenmesi bölümünde anlatacağım.
Dosyaları bilgisayarınıza indirdikten sonra zip arşivlerindeki klasör ve dosyaları açmanız (indirdiğiniz zip dosyalarını "unzip" yapmanız) gerekir.
GIMP Paint Studio 2.0 paketi açıldığında Şekil 5'teki gibi olur:
Şekil 5 GIMP Paint Studio'nun açılmış hâli.
GPS_extras.zip dosyası da açıldığında Şekil 6'da görüldüğü gibi olur:
Şekil 6 GIMP Paint Studio ekstralarının açılmış hâli.
GIMP Paint Studio bir kere açıldığında sıra bu eklentiyi GIMP'e kurmaya gelecektir. Yazık ki, GPS'in bir kurulum programı yoktur. Bu nedenle onu GIMP'e bizzat kurmamız gerekir.
Şimdi Windows Gezgini (Windows Explorer) penceresinde açık durumdaki Gimp Paint Studio eklentisinin bütün klasörlerini seçelim (Ctrl+A). Sağ-tık menüden Özellikler (Properties) komutunu verelim. Açılan özellikler diyalog penceresinde salt okunur (read only) onay kutusunu işaretli duruma getirelim. Tamam (OK) düğmesini tıklayıp özellikler diyalog penceresini kapatalım.
Aynı şekilde, GPS_extras klasöründeki klasörleri de seçip salt okunur yapalım.
Böylelikle Gimp Paint Studio eklentisindeki bütün dosyaları salt okunur yaptık. Nedenine gelince: GIMP'te çalışırken Gimp Resim Stüdyosu içindeki ayarları yanlışlıkla değiştirebilir, hazır ayarları silebiliriz. Dosyalar salt okunur olduğundan GIMP, bizim bu değişikliklerimizi ilgili dosyalara yazamaz ve dosyaları silemez. Böylece Gimp Paint Stüdyo'muz daima orijinal hâliyle kalır.
Bu minik rötuşun ardından şimdi eklentimizi GIMP'e kurabiliriz.
Kullanıcı profili klasörü (İng. user profile folder), Microsoft Windows işletim sistemlerinde işletim sistemi tarafından tanımlanan ve yazılımların, içinde kullanıcılarının ayarlarını sakladıkları bir sistem klasörüdür.
Kullanıcı profili klasöründeki GIMP klasörünün adresi Windows XP'de şu şekildedir:
C:/Document and Settings/[kullanıcı adınız]/.gimp-2.8
Söz konusu klasörün İngilizce Windows 7'deki tam adresi şöyledir:
C:/Users/[kullanıcı adınız]/.gimp-2.8
Nihayet, kullanıcı profili klasöründeki GIMP klasörünün adresi Türkçe Windows 7'de aşağıdaki gibidir:
C:/Kullanıcılar/[kullanıcı adınız]/.gimp-2.8
NOT: Adreslerdeki C:, Windows'un kurulu olduğu sabit diskinizi gösterir. Sizin Windows'unuz bilgisayarınızdaki başka bir sabit diskte ise C: yerine sabit diskinizin adını yazmanız gerekir. Aynı şekilde, [kullanıcı adınız] ifadesini de kendi kullanıcı adınızla değiştirmelisiniz.
Şimdi Bilgisayarım penceresini açın ve burada GIMP'in kullanıcı profili klasörüne geçin. Şekil 7'dekine benzer bir görünümle karşılaşacaksınız:
Şekil 7 GIMP'in kullanıcı profili klasörü.
Şimdi GIMP Paint Studio eklentisinin bulunduğu klasör penceresini açın. Ya da açıksa bu pencereye geçin. Windows'ta açık pencereler arasında geçmek için Alt+TAB klavye kısayolunu kullanabilirsiniz.
DİKKAT: GIMP Resim Stüdyosu'nun daha yeni bir sürümünü kurmadan, eğer kuruluysa önceki sürümüne ait dosya ve klasörleri GIMP'in kullanıcı profili klasöründeki brushes, gradients, palettes, patterns, tool-presets, dynamics alt klasörlerinden silmeniz gerekir.
GIMP açılırken bir başlangıç ekranıyla (İng. splash screen) bizi karşılar. GIMP'in esnek yapısı, yine biz GIMP kullanıcılarının hizmetindedir: Başlangıç ekranının arkaplan resmini değiştirebiliriz.
Az önce GPS'i kurarken tanıdığımız GIMP'in kullanıcı profili klasöründe bir de splashes klasörü vardır (Bkz. Şekil 7). İşte bu klasörün içinde bir tek resim dosyası bulunur. GIMP, açılış ekranında bu resmi gösterir. Bu klasörde sadece bir resim dosyası olmalıdır. Onun yannda ikinci bir dosya bulunursa GIMP, öntanımlı açılış ekranıyla başlar.
GPS'in indirme sayfasında Şekil 4'te mavi dikdörtgen içinde gördüğümüz .zip dosyasında GPS ekibinin hazırladığı bir dizi başlangıç resmi vardır. Şekil 8'de bu zip arşivinin açılmış hâlini görüyoruz:
Şekil 8 GPS ekibinin hazırladığı başlangıç ekranı resimleri seti.
Şimdi bu resimlerden beğendiğiniz bir tanesini, dosyayı seçtikten sonra Ctrl+C tuş ikilisiyle kopyalayın ve GIMP'in kullanıcı profili klasöründeki splashes alt klasörüne Ctrl+V ile yapıştırın.
Böylece GPS 2.0 kurulumunu da tamamladık.
GIMP ve GPS (GIMP Resim stüdyosu eklentisi) bilgisayara ilk kurulduğunda dijital resim çalışmak için henüz hazır değildir. Bir dizi ayar yapılması gerekir. Bu ayarlardan sonra dijital resim stüdyomuz, tüm imkânlarıyla hizmete girecektir.
Bir sonraki yazıda buluşmak üzere...
© 2012-2020 www.dijitalresimnedir.com. Tüm Hakları Saklıdır.
Sistem Tasarımı ve Kodlama: |
Özdemir Akesen |
Grafik Tasarım: |
Özdemir Akesen |